Danube Delta Guide

Fotografii si informatii din si despre Delta Dunarii

Tuesday, September 19, 2006

Delta Dunarii in cifre (1)





- Prima localitate de pe teritoriul Romaniei de astazi, mentionata intr-un izvor antic este Orgame, mentionata de Hecataios, fiul lui Hegesandros din Milet, intemeiata de grecii din Asia Mica pe la jumatatea secolului VII. Ruinele cetatii pot fi vazute si astazi la cca 6 km de Jurilovca.
- In 1853, s-a creat Comisia Dunarii, pentru dezvoltarea comertului pe Dunare. Portul Sulina devine port liber, ceea ce a condus la deschiderea canalului Sulina pentru transportul maritim. Zona libera a fost redeschisa in 1977.
- Fluviul Dunarea are o lungime de 2 860 km (1 788 de mile) de la izvorul sau din Muntii Padurea Neagra din Germania.





- Suprafata totala a Deltei Dunarii este de 4152 kmp, din care un spatiu de aproximativ 3.450 kmp se afla pe teritoriul Romaniei, fiind ca marime a doua in Europa dupa delta fluviului Volga si a douazeci si treia din lume, Delta Dunarii este rezultatul varsarii fluviului Dunarea in Marea Neagra. La randul ei, Dunarea traverseaza 9 tari, de la izvoare (Muntii Padurea Neagra-Germania) pana la varsarea in Marea Neagra, drenand aproape 800.000 kmp.
- Suprafata Deltei Dunarii este de 5 640 km2 (2 200 de mile patrate) din care 730 km2 apartin Ucrainei
- Flora este formata din peste 1150 de specii de plante
- Peste 330 de specii de pasari traiesc aici,





- Altitudinea medie a reliefului Deltei este de 0,5 m, iar altitudinea maxima de 13 m. in grindul Letea. Circa 3/4 din suprafata Deltei este situata la altitudini pozitive si 1/4 sub nivelul de 0 m.
- Bratul Chila, in nord, are lungimea cea mai mare (120 km) si debitul cel mai ridicat (apraope de 60 % din volumul fluviului).
- Cele mai mari lacuri din Delta sunt: Dranov - 2.170 ha, Rosu - 1.445 ha, Gorgova - 1.377 ha, Lumina - 1.367 ha, Isac - 1.1.00 ha, Merhei - 10.507 ha, Furtuna - 977 ha.
- Temperatura medie anuala este de peste 10 gr.C, fiind cea mai ridicata de pe teritoriul Romaniei.





- Valorile principalilor parametri climatici: nebulozitate redusa, 70 de zile cu cer senin, 2.500 ore/an stralucirea soarelui, temperatura medie anuala intre -1 grad Celsius si 21 grade Celsius (in iulie), precipitatii intre 400-450 mm/an in vest si 300-350 mm/an in est.
- Suprafata Deltei creste anual cu cca 40 m2 din cauza celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse de Dunare.


























- Bratele ce formeaza Delta sunt:
Chilia, ce formeaza granita cu Ucraina la nord, are o lungime de 104 km si transporta cca 60% din debitul Dunarii.
Sulina, bratul central, cu o lungime de 71 km si un debit de 18% din totalul Dunarii. Bratul Sulina este dragat permanent si este principalul canal de navigatie al Deltei.
Sfantu Gheorghe, bratul sudic, cu o lungime de 112 km si un debit de 22% din totalul fluviului.

Tuesday, September 12, 2006

Pasarile din Delta Dunarii





Stiati ca in Delta Dunarii sunt peste 330 de specii de pasari?
172 cuibaresc aici, 57 raman aici tot anul sau sunt partial migratoare.
9 specii sunt declarate monument al naturii.

Inca si mai multe sunt pe Lista speciilor a caror conservare este prioritara in Romania a SOR.




















In lume BIRGWATCHING-ul este o activitate tot mai extinsa, pentru turism este o mana cereasca, poate cea mai profitabila forma de turism pentru Delta Dunarii. Nu este distructiva in nici un fel, are un nivel minim de poluare si aduce venituri substantiale pentru toate formele de servicii.
Evident, ca orice in Romania, promovarea este cat se poate de deficitara.







Zilele trecute am vazut la TV niste reclame absolut imbecile: Descopera Delta Dunarii, alege oferta de turism intern! Oare cati bani s-au cheltuit cu reclama aceasta? La ce target s-or fi gandit? S-or fi gandit la ceva?







Revenind la pasari ... pun cateva poze cu pasari care m-au fascinat, vor urma multe altele.

Monday, September 11, 2006

Delta Dunarii astazi


















Vin in Delta Dunarii de multi ani si de fiecare data sunt tot mai dezamagit de ceea ce se intampla.
Candva lipovenii te salutau, te intrebau de vorba, eventual te intrebau daca ai ceva de baut :-), de fapt “jumatea” era o buna moneda de schimb … dar nu asta este esenta povestii. Eliberau pestele mic … “lasa-l sa creasca” …, vasleau in liniste din prova lotcii, puneau plase legale, respectau cat de cat prohibitia, respectau viata.


























Mai nou lipovenii “ajunsi” trec in tromba pe langa tine stand in pupa barcii (rar lotcii), langa motor, nu mai saluta, se feresc de toti cei pe care nu-i cunosc … Normal, din ce credeti ca si-au facut banii de motor? Nu mai exista nimic sfant pentru ei, pestele se pescuieste in prohibitie, plasele ilegale sunt cele mai folosite, in special in perioadele interzise, dimensiunea minima de retinere a pestilor le starneste rasul …orice peste se vinde, se transforma in bani, banii in motoare, benzina si bautura. Puii de lebada sunt vanati fara mila, poate nu stiati dar puii de lebada nu zboara in prima vara, abia spre toamna sunt gata de zbor, in rest inoata cat pot de repede sa se apere de dusmani dar bietii de ei nu pot fugi de noile motoare ale lipovenilor si sunt prinsi cu mana si ucisi cu o lovitura scurta de vasla.

















Sa mai spun ceva despre mizeria care se intinde peste tot? Pungi, PET-uri, doze de bere, maldare de gunoaie aruncate peste tot, nu suntem departe de Marea Chinei, aratata cu degetul de toata planeta ca cea mai murdara si poluata mare din lume.
Acum vreo 2 saptamani a fost o tentativa de actiune de curatenie, localnicii au fost foarte bucurosi, au crezut ca se da si vreo masa si ceva baututa gratis … adanca dezamagire, se dadeau manusi menajere si saci pentru gunoi, buni si sacii, de dus acasa.














Ce a mai ramas din Delta Dunarii pe care o stiam eu? Delta pe care o iubeam, locul in care ma duceam in orice anotimp cu mare bucurie. Natura lupta sa supravietuiasca omului, omul lupta din rasputeri sa o distruga.
Oare cat a mai ramas pana cand unul dintre ei va castiga?

Saturday, September 09, 2006

De ce Delta Dunarii?


















De ce nu?

Dupa ce mi-am risipit 10 ani din viata lucrand in Bucurestiul meu natal, dupa o casatorie nereusita (foarte nereusita) dar din care a rezultat un copil minunat, probabil singurul lucru pozitiv din aceasta casatorie am ales sa las in urma stress-ul orasului, praful, mizeria, aglomeratia, oamenii sofisticati si pretentiosi, regulile, legile ... totul.




















Am ales Delta Dunarii in primul rand pentru pasiunea vietii mele, pescuitul.
Am schimbat masina cu barca,
biroul cu cabana de lemn,
hainele de oras cu hainele de pescuit,
orasenii cu lipovenii si .....
sunt fericit!






Daca vreau, maine ma duc la serviciu descult! Nu se ia nimeni de mine, nu cheama nimeni psihiatrul.
Daca nu vreau, nu ma duc la serviciu! Nu se ia nimeni de mine, muncesc altii.
Si cu astea fiind spuse ai aflat de ce m-am mutat in Delta Dunarii.
Mai departe ... oameni noi, oameni ciudati, locuri noi, locuri superbe, alta viata, alt curs al timpului ... am sa scriu despre toate dar mai ales am sa pun multe poze.
Am uitat! In sfarsit mi-am luat camera la care am visat atat: Canon Rebel XT. Am deja o gramada de poze trase cu ea si .... voi mai trage ...